Източноевропейските страни от НАТО предупредиха, че преместването на руските наемнически войски "Вагнер" в Беларус ще създаде по-голяма регионална нестабилност, но генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът е готов да се отбранява срещу всяка заплаха, предаде Ройтерс.

Ако "Вагнер" разположи своите серийни убийци в Беларус, всички съседни страни са изправени пред още по-голяма опасност от нестабилност", заяви литовският президент Гитанас Науседа след среща в Хага със Столтенберг и правителствени и държавни ръководители от още шест съюзници в НАТО.

Лукашенко потвърди, че Пригожин е пристигнал в Беларус

"Това е наистина сериозно и много тревожно и ние трябва да вземем много категорични решения. Това изисква много, много твърд отговор от страна на НАТО", каза полският президент Анджей Дуда.

Шефът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин пристигна на 27 юни в Беларус съгласно споразумение, договорено от беларуския президент Александър Лукашенко и сложило край на метежа на наемниците в Русия в събота. Руският президент Владимир Путин заяви, че на бойците на "Вагнер" ще бъде предложен избор да се преместят там.

Столтенберг заяви, че е твърде рано да се каже какво може да означава за съюзниците от НАТО преместването на "Вагнер" в Беларус и акцентира върху засилената отбрана по източния фланг на алианса в последните години.

"Изпратихме ясно послание на Москва и Минск, че НАТО е тук да защити всеки съюзник, всеки сантиметър натовска територия", заяви той.

"Вече увеличихме военното си присъствие в източната част на алианса и на предстоящата срещата на върха ще вземем допълнителни решения за по-нататъшно укрепване на колективната ни отбрана с повече сили с висока степен на готовност и повече способности", подчерта генералният секретар.

Русия: Разследването срещу „Вагнер“ е прекратено

Столтенберг
отбеляза, че метежът е показал, че "незаконната война" на Путин срещу Украйна е задълбочила разделението в Русия.

"Същевременно ние не трябва да подценяваме Русия, така че е още по-важно да продължим подкрепата си за Украйна".

Анджей Дуда каза, че се надява заплахата, която представляват силите на "Вагнер", да бъде включена в дневния ред на срещата на високо равнище на НАТО в литовската столица Вилнюс на 11 и 12 юли.
Десислава Иванова/БТА