Източноевропейски държави разочаровани от новите мерки във визовия режим на САЩ
Източноевропейски държави разочаровани от новите мерки във визовия режим на САЩ / netinfo

Шест натовски държави от Източна Европа, които биха желали да се ползват от предимствата на програмата за безвизово пътуване в САЩ, заявиха, че новият американски закон, който облекчава критериите по тази програма, не е стигнал достатъчно далеч, предаде Асошиейтед прес.

В съвместно изявление Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Чехия определиха новия закон като крачка напред, но все още незадоволителен. Тези държави смятат, че в качеството си на близки съюзници на САЩ, те би трябвало да са включени в списъка, който разрешава на гражданите на 27 страни, включително на повечето западноевропейски държави, да посещават САЩ без визи.

"Някои от най-близките съюзници на САЩ все още се изправят пред изкуствени бариери, които не отразяват дълбокото им ангажиране в подобряването на трансатлантическата и световната сигурност", се казва в съвместното изявление.

Чехия изглежда е подписала изявлението само от солидарност с другите пет страни, тъй като се очаква тя да покрие критериите за безвизовия режим, отбелязва АП. Според данни на Държавния департамент, другите пет страни не покриват критерия за по-малко от 10 процента отхвърлени молби за визи в последно време.

В много от новите страни членки на ЕС, чиито граждани все още се нуждаят от виза за посещение в САЩ, включването в списъка за безвизов режим се е превърнало в деликатен политически въпрос и тема на интензивни дипломатически разговори със САЩ, отбелязва АП.