Източна Европа чука на вратите на Франция
Източна Европа чука на вратите на Франция / netinfo
Вестник "Фигаро" помества в интернет страницата си серия публикации, посветени на притока на граждани от ново присъединилите се към Европейския съюз страни.

Под заглавие "Източна Европа чука на вратите на Франция" изданието изтъква, че достъп до 62 професии на френския трудов пазар са получили България и Румъния още с влизането си в ЕС на 1 януари т. г., докато поляците, унгарците, чехите и другите е трябвало да чакат две години.

Франция отваря своя доскоро силно защитен пазар на труда в момент, когато Великобритания се опитва да спре притока на работна ръка, след като през последните две години отвори обятия за милиони източноевропейски работници, отбелязва "Фигаро", цитиран от БТА.

Миналата година от Франция са били експулсирани над 5000 румънци и 1200 българи с нередовни документи, продължава публикацията. През януари тези нелегални имигранти станаха европейски граждани, така че миналия месец от страната са били експулсирани само 52 румънци (срещу 650 през декември). Всекидневникът обаче отбелязва, че само 1000 работници са потърсили постоянна работа във Франция през втората половина на 2006 г. Дали това означава, че Франция не е така привлекателна за търсещите работа, или пък възможностите за приемане на работна ръка вече са изчерпани във Великобритания, Италия и Ирландия, пита "Фигаро".

В друга статия по същата тема изданието посочва, че през последните две години в Париж са се установили да живеят близо 12 000 поляци. Френските власти би трябвало да се подготвят по-добре за евентуален приток на българи и румънци след влизането в ЕС на двете страни с по-бедно население, в противен случай бидонвилите в предградията на големите френски градове може да се умножат, заключава публикацията.