Изтекла информация от Белия дом разкри методи за наблюдение на Ал Кайда
Изтекла информация от Белия дом разкри методи за наблюдение на Ал Кайда / netinfo

Американската компания, специализирана в наблюдение на ислямистки интернет сайтове SITE Intelligence Group, която се сдоби с видеозапис на Осама бин Ладен, преди той да бъде разпространен, обвини Белия дом в изтичане на информация, довело до разкриване на нейните методите, съобщи в. "Вашингтон пост", цитиран от ДПА.

"Технически методи, за разработването на които бяха необходими години, вече са неефективни и безполезни", заяви управителката на SITE. Според компанията, заради изтичането на информация, източниците на Ал Кайда са били предупредени кои са слабите места в системата им за сигурност.

Неназовани високопоставени служители на САЩ не отрекоха обвиненията, но заявиха, че изтичането на информация не е повлияло на следенето на Ал Кайда от държавните разузнавателни агенции.

Компанията SITE следи терористични организации в интернет и продава абонаменти за своята информация на бизнесмени, както и на американски и чуждестранни правителствени агенции. На 7 септември тя безплатно предостави на Белия дом копие на все още неразпространен видеозапис на Осама бин Ладен. 20 минути по-късно, американските разузнавателни агенции вече сваляха видеозаписа, а няколко часа след това той беше излъчен от медиите от цял свят.