Изтече 24-часовият ултиматум към Израел
Изтече 24-часовият ултиматум към Израел / netinfo

В 6 часа тази сутрин изтече крайният срок, до който Израел трябваше да започне да освобождава палестински затворници, съобщават информационните агенции. В разпространения вчера ултиматум три ислямистки групировки, свързани с движението

Хамас, заплашиха, че ако Израел не се съгласи с тяхното искане, въпросът с отвлечения на 25 юни израелски войник Гилад Шалит "ще се смята за приключен".

Според ИТАР-ТАСС тази формулировка означава, че отвлеченият ще бъде екзекутиран и тялото му няма да бъде върнато на Израел. До момента няма никакви съобщения за съдбата на Шалит.

Късно снощи израелският премиер Ехуд Олмерт заяви, че преговори с похитителите няма да се водят. Веднага след това израелската армия навлезе в северната част на ивицата Газа и завзе град Бейт Ханун. През нощта израелски вертолети обстрелваха с ракети зданието на Ислямския университет в Газа. Едновременно с това израелски части навлязоха на Западния бряг и арестуваха трима палестинци от службите за сигурност в Рамала.

Изявленията на различни представители на Хамас са крайно противоречиви. Говорителят на палестинското правителство Гази Хамад заяви, че се надява на дипломатическо решение. Веднага след него Осама Хамдан, член на намиращото се извън Палестинската автономия ръководство на Хамас, обяви, че компромис с Израел няма да има и заплаши с нови отвличания, съобщи Асошиейтед прес.

Мохамад Дахлан, смятан за член на вътрешния кръг около президента Махмуд Абас, заяви, че поставянето на ултиматуми е просто тактика за водене на преговори. "Онова, което искаме, е да не позволим в Газа да се стигне до положение, от което няма да има връщане назад", подчерта Дахлан, цитиран от АП.

В Ню Йорк палестинският наблюдател в ООН Рияд Мансур подкани Съвета за сигурност да се намеси и да спре военната операция в Газа. Ройтерс съобщи, че представителите на арабски и ислямски държави в ООН подготвят текст на резолюция, който ще бъде внесена в Съвета за сигурност утре. Катар, която е единствената арабска и мюсюлманска държава в Съвета за сигурност, има правото да свика заседание на Съвета и сигурност и днес въпреки почивния ден на световната организация по случай националния празник на САЩ.