Изстрелването на севернокорейска ракета – донякъде успех
Изстрелването на севернокорейска ракета – донякъде успех / БГНЕС

Изстрелването на севернокорейска ракета е отчасти технологичен успех в разработването на балистична ракета с голям обсег на действие, въпреки че Пхенян не успя да изведе в орбита спътник, каза бившият директор на американската Агенция за противоракетна отбрана Хенри Объринг, цитиран от Франс прес.

  

На първо място трябва да кажем, че те постигнаха успех в първата степен и съумяха да контролират ракетата при отделянето на тази степен, обясни генералът в оставка пред телевизия Си Ен Ен.

   

Според него това е значителна крачка напред в ракетната програма на Северна Корея, тъй като много често при отделянето на различните степени ракетите губят стабилността си. Объринг обаче отчете като неуспешни останалите фази на полета, каквато бе и оценката на американски военни източници, според които първата степен е паднала в Японско море, а останала част от ракетата – в Тихия океан.

   

Северна Корея изстреля рано тази сутрин ракета с голям обсег "Таеподон-2", която по принцип се състои от три степени и теоретично има обсег от 6700 километра, въпреки че досега изпитанията с нея са били неуспешни.