/ БГНЕС
28-годишен мъж беше задържан от американската полицията за предполагаемо изстрелване на два патрона от пушка пред еврейски храм в северната част на щата Ню Йорк, часове преди началото на празника Ханука, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. 

Властите съобщиха, че няма ранени, а полицията каза, че не знае какви са били мотивите на стрелеца.

Изстрелите са били произведени извън синагогата „Израел“ малко преди 14:00 ч., а заподозреният е бил задържан, каза говорителката на полицията в град Олбъни Меган Крафт.

„Ще информираме жителите на Ню Йорк, когато научим повече, но за щастие няма ранени или загинали“, каза губернатор Кати Хокъл в изявление. „Говорих с равина в "Израел“ и я уверих, че държавата ще направи всичко по силите си, за да възстанови чувството за сигурност, от което се нуждае нейната общност.“

Хокъл каза, че е наредила на щатската полиция и Националната гвардия на Ню Йорк да бъдат в повишена готовност и да увеличат патрулите на рискови места, на които са планирани събития във връзка с Ханука. Празникът започна снощи при залез слънце.

„Всеки акт на антисемитизъм е неприемлив, а подкопаването на обществената сигурност в синагога в първата нощ на Ханука е още по-достойно за съжаление“, каза губернатор Хокъл.
Петя Гергова/БТА