Изследват посетители на хотел Милениум за полоний-210
Изследват посетители на хотел Милениум за полоний-210 / netinfo

Над 200 души, посетили бара на петзвездния лондонски хотел "Милениум" на 1 ноември, трябва да бъдат подложени на медицински изследвания, след като седем служители на заведението дадоха положителни проби за радиоактивния полоний-210, предадоха ИТАР-ТАСС и ДПА.

На тази дата бившият руски агент Александър Литвиненко, който почина от отравяне с полоний-210, се е срещнал в бара на хотела с руските бизнесмени Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой, припомнят агенциите.

Според британската Агенция за здравеопазване и седемте души, които са дали положителни проби за малки количества полоний-210, работят в бара на "Милениум" и са били на смяна в този ден. Майкъл Кларк от агенцията не изключва възможността Литвиненко да е бил отровен с цигара, а работещите в хотела да са вдишали цигарен дим.

Британските експерти потвърдиха днес, че са открити следи от полоний-210 на още две места в Лондон. Едно от тях е хотел "Паркъс" в лондонския квартал Мейфеър. Следствието отбелязва, че това радиоактивно вещество е било открито и в трите хотела,

където е отсядал Андрей Луговой след 16 октомври. Освен това изотопи на полоний-210 са били открити и в помещенията на компанията "Риск мениджънт" на "Кавендиш плейс", която е била посетена от Литвиненко, Луговой и Ковтун на 17 октомври.

Адвокатът на Луговой Андрeй Ромашов заяви пред Асошиейтед прес, че отложената от вчера среща между Луговой и британските детективи, които разследват смъртта на Литвиненко, може да се състои днес.