/ iStock/Getty Images
Повечето пациенти с COVID-19, приети в американски болници през първите месеци на пандемията, са получавали антибиотици още преди да започне бактериална инфекция, предаде Ройтерс.

Антибиотиците са предписвани прекомерно при COVID-19 от февруари до края на юли, защото лекарите не са били сигурни как да лекуват пациентите. Антибиотиците не помагат срещу вируси, а лекуват вторична бактериална инфекция.

"В крайна сметка, това което ни интересува, е какво означава тази практика за дългосрочната борба с резистентността срещу антибиотици" - каза Дейвид Хюн, директор на проекта за резистентност срещу антибиотиците на тръста "Пю", чиито специалисти са извършили изследването.

Изследването обхваща данни за 5838 болнични пациенти. То насочват внимание към риска от излишно предписване на антибиотици, които могат да ускорят появата на резистентни "супербактерии".

Резистентността към лекарства се подхранва от неправилната употреба и свръхупотреба на антибиотици и антимикробни медикаменти, която създава условия за еволюиране на бактериите, докато търсят начин да оцелеят и да избягнат ефекта на лекарствата.

При 52 процента от хоспитализираните пациенти, обхванати от изследването, е предписан поне един антибиотик. Само 20 процента от тях обаче са били с бактериална пневмония и 9 процента с инфекция на пикочните пътища. В 96 процента от случаите пациентите са получавали антибиотик до 48 часа след приема в болница.
БТА