Израелският премиер не е взел решение за нападение над Иран
Израелският премиер не е взел решение за нападение над Иран / снимка: Reuters

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че не е взел решение за евентуално нападение над Иран, но същевременно потвърди официалната позиция за правото на Израел да се защити, предаде Франс прес.

"Не съм взел решение за евентуален удар срещу иранските ядрени обекти", заяви Нетаняху в отговор на въпрос по частния втори канал на израелската телевизия.

Премиерът потвърди "правото на Израел да се защити от всяка заплаха за неговата сигурност и съществуване". Той подчерта, че съдбата на Израел зависи единствено от самите израелци "и от никоя друга страна, колкото и да е приятелска", намеквайки за САЩ.

На въпрос за публикувани в медиите информации, че генералният щаб на армията, шефовете на разузнавателната служба Мосад и на службата на вътрешна сигурност Шин Бет са против нападение на Израел над Иран без подкрепата на САЩ, Нетаняху отвърна, че "в една демокрация политическите ръководители вземат решения, а военните ги изпълняват".

Той припомни, че през 1981 г. премиерът Менахем Бегин е дал разрешение за въздушен удар над ядрена централа в Ирак "въпреки категоричното несъгласие на тогавашните шефове на Мосад и военното разузнаване", допълва БТА.

Нетаняху направи тези изявления малко след пристигането в Израел на министъра на отбраната на САЩ Лион Панета, който ще обсъди с израелските лидери иранската ядрена програма.