Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / БГНЕС
Израелският парламент прие ключови промени в законодателството, за да открие пътя за сформиране на ново правителство, съобщи ДПА.

Новият закон предвижда ротация на премиерския пост между ръководителя на сегашното служебно правителство Бенямин Нетаняху и съперника му Бени Ганц.

Сключеното коалиционно споразумение между дясната партия на Нетаняху "Ликуд" и центристката коалиция на Ганц "Синьо и бяло" предвижда Нетаняху да предаде премиерския пост на Ганц след 18 месеца - през октомври 2021 г.

Израел вдигна забраната за излизане навън без уважителни причини

И двамата ще положат клетва едновременно следващата седмица в сряда, твърдят израелски медии. Докато единият е министър-председател, другият ще заема новосъздадения вицепремиерски пост.
 

Върховният съд на Израел отхвърли петициите срещу новия мандат на Нетаняху, предвиден в коалиционното споразумение, като откри пътя към сформирането на ново правителство. Просителите твърдяха, че Нетаняху не може да заеме поста премиер заради висящите дела за корупция срещу него.

В Израел протестираха срещу правителството (ВИДЕО)

Съставянето на коалиционно правителство се очаква да извади Израел от безизходицата, парализирала политическия живот в страната повече от година, отбелязва ДПА. Агенцията припомня, че през този период израелците гласуваха три пъти на парламентарни избори.

Израелският парламент трябва да номинира един от депутатите да сформира правителство до изтичането на крайния срок в полунощ.
БТА