Израелски войски навлязоха в квартал на град Газа
Израелски войски навлязоха в квартал на град Газа / netinfo

Израелски сухопътни войски влязоха в сражение рано тази сутрин с палестински екстремисти по улиците на гъсто населен квартал на град Газа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Десетки къщи са разрушени. Експлозии и интензивен картечен огън се чуват в града.

Кварталът Тел Хауа е най-вътрешната точка в Газа, до която са достигнали израелските войски в продължаващата вече 18-и ден офанзива. Според очевидци израелските сили са навлезли на 300 метра в Тел Хауа през нощта и сега се намират на 1,5 км от центъра на града.

Израелски генерал, цитиран от Ройтерс, заяви по-рано, че силите му затягат обръча около град Газа.

Няколко сгради, в това число дървен склад, горят, съобщава Асошиейтед прес. Израелските войници, подкрепяни от артилерия и бойни хеликоптери, водят сражения в източни и южни покрайнини на Газа. Израелски бойни кораби бомбардират брега.

Местен жител заяви по телефона за АП, че е прекарал нощта, криейки се в мазето на свой роднина заедно с още 25 души, включително бременната си жена и родителите си.

Израелската армия съобщи, че е атакувала над 60 цели, сред които тунели за контрабанда на оръжие и екстремисти от Хамас, укриващи се в хотел, къща и джамия. Убити са над 20 палестинци, а 8 израелски военнослужещи са ранени.

Говорител на палестинското министерство на здравеопазването каза, че са получени десетки сигнали за помощ, но линейките не могат да стигнат до ранените заради продължаващите боеве.

"Постигнахме много, нанасяйки поражения на Хамас, неговата инфраструктура, управление и въоръженото му крило, но ни чака още работа," каза днес началникът на генералния щаб на израелските въоръжени сили Габи Ашкенази пред парламентарна комисия.

Въпреки мощната офанзива членове на Хамас изстреляха близо десет ракети и минометни снаряди по Южен Израел. Не се съобщава за пострадали.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания заяви вчера по телевизията, че е готов да преговаря за примирие, само ако Израел се изтегли от територията и вдигне блокадата. "Победата е близо," каза Хания, чието местонахождение е неизвестно.