Израелски самолет атакува тунел за трафик на оръжие в Ивицата Газа
Израелски самолет атакува тунел за трафик на оръжие в Ивицата Газа / снимка: БГНЕС

Израелски военен самолет бомбардира тунели под границата между Ивицата Газа и Египет, които са се използвали за трафик на оръжие, съобщи АФП. Според очевидци, самолетът е нанесъл три удара, което е накарало жителите на Рафа да напуснат в паника домовете си, според представител на ислямистката групировка Хамас. Говорителка на израелската армия заяви, че съобщенията се проверяват.

Атаката е очевиден отговор на нападението на екстремисти от Газа срещу израелски военни, при което един войник загина и трима бяха ранени. Въздушен удар скоро след това уби един палестинец на мотоциклет, но израелския премиер Ехуд Олмерт заяви, че това е само първоначалната реакция. Въпреки голямата експлозия, данни за ранени няма.

Една от основните цели на 22-дневната израелска военна операция в Газа беше прекратяването на трафика на оръжие от Египет през тунелите, които те заявиха, че се използват за трафик на оръжие, включително ракети, които впоследствие се изстрелват по израелски градове. Хамас и Израел обявиха отделни едностранни прекратявания на огъня и преговарят чрез египетски посредници за по-дългосрочно примирие. Хамас иска Израел да вдигне блокадата си над Ивицата Газа, а Израел иска гаранции, че Хамас ще прекрати ракетния обстрел на израелски градове, уточнява БГНЕС.