Израелски командоси атакуваха болница в Ливан
Израелски командоси атакуваха болница в Ливан / netinfo

Израелски десантчици се опитаха тази нощ да заловят полевия командир на Хизбула Мохамед Язбек в Баалбек, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на телевизионния канал Ал Джазира.

Язбек бил на лечение в болницата в Баалбек, но я напуснал около денонощие преди да се появят израелските войници. Той се е върнал в строя, съобщава Ал Джазира.

В операцията са участвали около 20 израелски командоси, според очевидци и източници на Хизбула.

Те били спуснати с хеликоптер на югоизток от Баалбек в 00,30 ч. местно време. Израелската част бързо била обкръжена от бойци на Хизбула в болницата "Дар ал Хикме", ръководена от проиранската организация, намираща се 2 километра югоизточно от Баалбек, в която не е имало пациенти.

Източник на Хизбула потвърди, че десантчиците са били изтеглени от района на Баалбек в Ливан с хеликоптери. Според ИТАР-ТАСС обаче хеликоптерът, който е трябвало да евакуира израелските командоси, бил ударен от Хизбула.

Според израелската армия при операцията са били убити няколко членове на Хизбула, а няколко са били пленени и отведени в Израел.

Сухопътната операция е била покривана по въздух от израелската авиация, бомбардирала няколко селища в района на Баалбек. Сред бомбардираните села е Джамалия, близо до болницата, като по данни на ливанската полиция там са убити най-малко 15 цивилни. Една ракета е поразила къщата на кмета на Джамалия. Убити са синът му, брат му и още петима негови роднини.

Единайсет цивилни, между които един сириец, са били убити и шестима бойци на Хизбула отвлечени миналата нощ при операцията на израелските командоси в Баалбек. Това съобщи ливанската полиция, цитирана от Франс прес.

Израелската авиация разруши рано тази сутрин два моста в Северен Ливан, в района на Акар, близо до границата със Сирия, предаде още агенция Франс прес.