Израелски части навлязоха в южните квартали на Газа
Израелски части навлязоха в южните квартали на Газа / снимкa: БГНЕС
Израелска пехота и бронетанкови части навлязоха в южните крайни райони на град Газа, като убиха 10 палестински бойци и накараха десетки семейства да бягат, съобщи Франс прес, позовавайки се на очевидци и медицински източници. За първи път от началото на операциите на 27 декември танкове заемат позиция в кварталите "Тал ал Хауа" и "Шейх Аджлин", където избухнали ожесточени сражения с палестинските бойци.

Танковете навлезли призори на няколкостотин метра навътре в кварталите. След няколко часа боеве машините се изтеглили към Нетцарим, твърдят очевидци.

"Чакахме да стане светло, за да избягаме. Не можахме да вземем нищо със себе си, дори мляко за децата", разказва през АФП 22-годишна майка с двете си деца на ръце. Службите за спешна помощ извадили 12 тела от развалините в двата квартала. Според тях десет от убитите били членове на въоръженото крило на Хамас и на Ислямски джихад.

Тази нощ израелската армия извърши нови въздушни нападения по Ивицата Газа и я подложи на интензивен артилерийски обстрел, предаде Франс прес. В квартал в западната част на град Газа бяха убити двама палестинци. Колата, с която пътували била поразена от израелска ракета.

В град Рафах при израелско въздушно нападение срещу тайни тунели за транспортиране на оръжие са били унищожени напълно четири къщи. Една жена беше убита и най-малко 60 ранени при танков обстрел в село Хуза, източно от град Хан Юнис, в южната част на Ивицата Газа. Според лекар от болницата Насър в Хан Юнис 55 от ранените при тази атака са били с травми от парчета от бомби с бял фосфор. Според медика изгарянията на тези пациенти са били такива, каквито само белият фосфор може да причинени.

Ръководителят на палестинските служби за спешна медицинска помощ в Газа доктор Муауия Хасенейн също заяви, че подобни оръжия вече са били използвани от Израел по време на настоящата офанзива срещу Газа, започнала на 27 декември миналата година. Израелската армия категорично отрича да е използвала подобни бомби, както и да е атакувала точно това село в района на Хан Юнис.

Белият фосфор е токсично вещество. Излагането на организма дълго време на неговото действие може да има фатални последствия. Белият фосфор може да предизвика изгаряния на кожата, да нанесе поражения на черния дроб, на сърцето или на бъбреците.

В събота правозащитната организация Хюман райтс уоч обвини Израел, че използва бял фосфор по време на офанзивата си срещу Газа, предаде Ройтерс. От израелската армия подчертаха отново след това обвинение, че не използват оръжия, забранени с международни договори. Израелски военни обаче казаха, че няма да разкрият с какви оръжия си служат в офанзивата.

По последни данни при израелската офанзива срещу Газа са загинали над 850 души. Ранени са над 3490 души. Сред убитите има 98 жени и 270 деца. От убитите 550 са палестински бойци. От израелска страна жертвите са трима цивилни и 10 убити войници.