/ БТА
Израелската армия (ЦАХАЛ) призова жителите на повече от 20 села в Южен Ливан да евакуират домовете си, тъй като войските разшириха наземните си операции срещу „Хизбула“ от другата страна на границата.

Армията не възнамерява да ви навреди. За ваша безопасност трябва незабавно да евакуирате домовете си и да се преместите на север от река Авали“, написа на арабски език в X говорителят на израелската армия Авичай Адрае, предаде АФП.

Израелската армия редовно издава съобщения за евакуация на жителите в цял Южен Ливан и в столицата Бейрут, тъй като поразява с въздушни удари крепости и цели на Хизбула.

БГНЕС

В подкрепа на своя съюзник Хамас в Газа, Хизбула започна да обстрелва Северен Израел през октомври миналата година, предизвиквайки почти ежедневна размяна на огън, която дори преди настоящата ескалация доведе до разселването на десетки хиляди хора от двете страни.

През септември Израел разшири фокуса си от Газа към Ливан, като министър-председателят Бенямин Нетаняху обеща да се бори с Хизбула, докато израелците, разселени от насилието, не могат да се върнат по домовете си в северната част на страната.

Откакто на 30 септември Израел започна вълна от въздушни удари по цели в Ливан и изпрати войски през границата, по данни на ливанското министерство на здравеопазването, предоставени от АФП, са загинали над 1200 души, а милион други са били разселени.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС