Израел заплаши да свали със сила режима на Хамас
Израел заплаши да свали със сила режима на Хамас / снимка: BGNES

Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак заплаши, че ще свали със сила режима на Хамас в Ивицата Газа, съобщи Асошиейтед прес.

Барак отправил заплахата снощи на закрито заседание на сесия на парламентарната комисия по външните работи и отбраната. В дългосрочна перспектива Израел цели да отслаби Хамас, "а при определени обстоятелства дори да ликвидира движението", заявил Барак.

За пръв път израелски лидер открито дискутира възможността Хамас да бъде отстранен със сила от сектора Газа. Редица израелски представители вече изразиха становището си, че Израел не може да постигне мирно споразумение с палестинските автономни власти, докато в Газа е на власт радикалното ислямистко движение.

Барак вече е дал нареждане да бъде изготвен план за голяма сухопътна операция в Газа, посочва АП. Той обаче добавил, че до изпращане на войски няма да се стигне скоро, с което индиректно призна, че Израел няма готов отговор как ще се справи с ракетните нападения и засега разчита по-скоро на словесния натиск, подчертава агенцията.