Израел вписва в културното си наследство две спорни свети места
Израел вписва в културното си наследство две спорни свети места / снимка: Reuters

Израелският премиер Бенямин Нетаняху желае да включи две знакови места на Западния бряг на река Йордан, източник на политико-религиозно напрежение, в историческото наследство на Израел, съобщава АФП. Едното място е гробът на Рашел във Витлеем, близо до Ерусалим, а другото е Гробницата на патриарсите в Хеброн, на окупирания Западен бряг на река Йордан.

Гробът на Рашел (Рахил, Рахила), където според традицията е погребана любимата жена на Яков, е свято място за евреите. Той представлява израелски анклав в автономния палестински град Витлеем.

Гробницата на патриарсите (от Библията) в Хеброн - Джамията на Ибрахим (мюсюлманското име на Авраам) е свято място и за евреи, и за мюсюлмани. След трагичния инцидент през 1994 г., когато еврейски заселник уби 29 палестинци в една от молитвените зали, Гробницата на патриарсите е разделена на две части - една за вярващите мюсюлмани, другата за еврейските поклонници.

Палестинците настояват, че Западният бряг е част от държавата, която те искат да създадат, и отхвърлят всякакво израелско присъствие там. Аргументирайки решението, Нетаняху изтъкна, че съществуването на Израел зависи не само от отбранителната му способност и икономическата стабилност, но и от "способността му да докаже връзката си със земята".

В списъка с националното културно наследство на Израел фигурират около 150 обекта. Министрите одобриха предложение за отпускане на 400 милиона шекела (106 милиона долара) за тяхната реставрация и консервация.