Израел вкара полиция в района на Храмовия хълм
Израел вкара полиция в района на Храмовия хълм / снимка: Reuters

15 души са арестувани след сблъсък между израелски полицаи и палестински демонстранти в района на Храмовия хълм в старата част на Ерусалим, съобщиха осведомителните агенции. Израел разположи полиция в района.

Според израелски източници редовен полицейски патрул, придружаващ отиващи към хълма туристи, забелязал група младежи, които се подготвяли да излеят варели с петрол, за да попречат на посетителите. Полицаите повикали подкрепление. Когато то пристигнало, палестинците започнали да замерят полицаите с камъни. Хвърлена била и запалителна бомба. Силите за сигурност използвали зашеметяващи гранати, за да разпръснат тълпата, която наброявала по-малко от сто души. Арестувани са 15 души, съобщи говорител на полицията. Не се съобщава за ранени, информира БТА.

Израелската полиция засили мерките за сигурност в района на Храмовия хълм в Стария град на Ерусалим поради опасения от нови безредици сред вярващите евреи и мюсюлмани. Силите за сигурност в Източен Ерусалим са приведени в повишена готовност.

Полицията предполага, че екстремистки мюсюлмански групировки ще се възползуват от събитието, за да призоват към нови безредици в Ерусалим. Северното крило на Ислямското движение в Израел, начело с шейх Раед Салах, призова всички мюсюлмани на всяка цена да защитят джамиите от евреите. От своя страна израелските равини приканиха вярващите евреи да посещават Храмовия хълм, спазвайки изискванията за "чистота на ритуала".