Израел обяви нанасянето на "прецизни удари" по военни цели в Иран, като отмъщение за атаки срещу него, а иранските държавни медии съобщиха за няколко експлозии около столицата Техеран, предаде АФП.

„В отговор на продължилите месеци непрекъснати атаки от страна на режима в Иран срещу държавата Израел – в момента израелските отбранителни сили (израелската армия) нанасят прецизни удари по военни цели в Иран“, се казва в изявление на военните.

Израелската армия обяви края на въздушната си операция срещу военни цели в Иран около 05:00 ч. сутринта местно време, след като са били поразени около 20 ирански обекта и посочи, че самолетите ѝ са се завърнали безопасно у дома, предаде Ройтерс.

По думите на представители на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) при нападението са били поразени "ракетни комплекси земя-въздух и други средства на иранските военновъздушни сили".

Иран от своя страна заяви, че системите му за противовъздушна отбрана успешно са противодействали на израелските удари, но че на някои места са нанесени "ограничени щети". В изявление на иранската противовъздушна отбрана се казва, че Израел е атакувал военни цели в провинциите Техеран, Хузестан и Илам.

Израелските удари по военни обекти в Иран изглежда са били целенасочен и пропорционален отговор на предишните атаки на Техеран с малък риск да бъде засегнато цивилното население, заяви високопоставен служител от американското правителство. Това би трябвало да е краят на пряката размяна на огън между двете страни, каза той, като добави, че САЩ разполагат с множество преки и непреки канали за комуникация с Иран, по които ясно са изразили позицията си.

"Няма съмнение", че Израел ще получи "подходящ отговор" за ударите си по Техеран, се казва в изявление, разпространено от иранската новинарска агенция Тасним, която с свързана с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР).

На 1 октомври Иран предприе масивна въздушна атака срещу Израел, като изстреля близо 200 балистични ракети. Това бе второто иранско нападение срещу Израел за последните шест месеца.

Израелските власти се зарекоха, че ще предприемат ответни действия, а иранският външен министър Абас Арагчи предупреди, че ако Ислямската република бъде атакувана, отговорът ѝ "ще бъде по-мощен".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС, Николай Велев/БТА