Израел удари ливанската армия
Израел удари ливанската армия / netinfo

Израелската авиация бомбардира тази нощ казарма на ливанската армия на едно от възвишенията край Бейрут, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Ливански военен говорител, цитиран от Ройтерс, съобщи, че при удара са убити 10 ливански войници, а 30 са ранени. Според АФП, която също се позовава на военен източник, убитите са 9, а ранените - 40.

Мишена на нападението бе казармата Джамхур, разположена на десетина километра източно от Бейрут, недалеч от президентския дворец Баабда и министерството на отбраната.

<!--Citat-->

Ливанската армия до голяма степен стои настрана от сраженията между бойците на Хизбула и Израел, като единствено обстрелва израелските самолети с противъздушни оръдия. Израелски самолети обаче редовно удрят позиции на ливанската армия, отбелязва АП.

Главният път между Бейрут и сирийската граница бе бомбардиран от Израел, предаде Франс прес.

Натоварен със стоки камион бил улучен от снаряд и се запалил. Не се знае дали шофьорът е оцелял.

Колона от линейки, подарени от Обединените арабски емирства, която отивала към Бейрут, била принудена да се върне към Захле, в източната част на страната.

Пътят, който води към ливанския граничен пункт Масне, редовно бива бомбардиран на различни места и е все по-трудно проходим.

Ливанската групировка Хизбула изстреля нови ракети срещу град Хайфа в северен Израел, предаде Ройтерс, като се позова на полицейски източник.

Репортер на Асошиейтед прес съобщи, че видял ракети да падат близо до пристанището и железопътното депо на третия по големина израелски град. Няма сведения за жертви.

При ракетен удар в неделя в района на депото загинаха осем израелци.

По-рано Хизбула обстрелва и град Нахария. Според израелското радио ракетите не се взривили.

В този седми ден на израелски въздушни удари местни жители продължават да бягат от Южен Ливан към северната част на страната, предаде Асошиейтед прес. На прозорците на колите са закачени импровизирани бели знамена, за да не бъдат нападани от израелските пилоти. Шофьорите избират странични пътища през портокалови и бананови плантации, за да избегнат крайбрежния път, който бива обстрелван от израелските военни кораби.

Израелската армия заяви, че ливанската радикална групировка Хизбула внася контрабандно оръжия от Сирия, предадоха Ройтерс и Франс прес.

8-годишно момченце от Бразилия бе убито при израелска атака срещу Ливан. Това е четвъртата бразилска жертва от началото на офанзивата, съобщиха от министерството на външните работи.

Генерал-майор Гади Ейсинкот от израелското военно командване отбеляза, че трафикът е продължил и през последните дни. Той обаче подчерта, че израелската армия не разглежда Сирия и ливанската армия като свои мишени.

Израел твърди, че ракетата, която уби осем души в северния израелски град Хайфа в неделя, е била сирийска, отбелязва Ройтерс. Отговорност за това нападение пое Хизбула.