Израел стреля предупредително срещу Сирия
Израел стреля предупредително срещу Сирия / снимка: Reuters

Израелските сили стреляха предупредително по сирийска територия днес, след като заблуден минометен снаряд от боеве между сирийската армия и бунтовниците падна на окупираните от Израел Голански възвишения, предаде Ройтерс.

Израелското обществено радио уточни, че войниците са стреляли към сектор в близост до позиция на сирийската армия. Това е първият инцидент от този род от края на израелско-арабската война през октомври 1973 г. Според израелски военни източници израелската артилерия нарочно не е улучила сирийската позиция. Източниците уточняват, че армията е използвала противотанкова ракета с голяма точност „Тамуз”.

Неотдавна при продължаващия вътрешен конфликт в Сирия минохвъргачен снаряд уцели пост на израелската армия на Голанското плато, близо до израелско-сирийската граница. В отговор израелските войници дали предупредителни изстрели към сирийците.

Едновременно с това Израел внесе оплакване пред силите на ООН, разположени на Голан, и предупреди, че няма да търпи стрелба от Сирия към Израел и израелският отговор ще бъде безпощаден, отбелязва БГНЕС.

„Отблизо следим какво става на нашата граница със Сирия и сме готови за всякакъв развой”, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху по време на съвещание на правителството.

Израел официално е във война със Сирия. Въпреки окупирането и анексията от Израел на част от сирийския Голан, която международната общност не признава, между двете страни нямаше някакви съществени сблъсъци след края на войната от 1973 г.

Инцидентът, който израелските медии окачествиха като първото пряко въвличане на Израел в конфликта в съседна Сирия, откроява опасенията на световната общност, че гражданската война в Сирия може да разпали по-широк регионален конфликт.