Израел спря временно ударите, траур в Ливан
Израел спря временно ударите, траур в Ливан / netinfo

Израел се съгласи да прекрати за 48 часа въздушните нападения над Южен Ливан, за да даде възможност за разследване на бомбардировката над ливанското селище Кана, при която загинаха над 50 души, повечето деца.

"Израел прие да спре за 48 часа въздушните удари срещу Южен Ливан", съобщи пред журналисти в Ерусалим говорителят на Държавния департамент Адам Иръли след разговори на държавния секретар Кондълиза Райс с израелски лидери, предаде Франс прес.
САЩ приветстват това решение и се надяват, че то ще помогне да се намалят страданията на децата и семействата в Южен Ливан, продължи Иръли, цитиран от ИТАР-ТАСС. Говорителят подчерта, че Израел си запазва правото да нанася удари, ако стане известно,
че се готвят атаки срещу него. Той потвърди позицията на САЩ, че Израел има право да се отбранява от нападения.

В координация с ООН Израел ще гарантира сигурност в продължение на 24 часа за преминаване на цивилните, които искат да се евакуират, добави говорителят. Прекратяването на въздушните нападения влезе в сила веднага.

След това обаче ливански източници от сигурността съобщиха, че израелската авиация е нанесла въздушни удари близо до границата със Сирия.

Израел заяви, че е нанесъл тази сутрин въздушни удари в източен Ливан, но това е станало преди началото на обявеното прекратяване за 48 часа на бомбардировките от въздуха в южната част на Ливан, предаде Ройтерс.

Днес е обявен официален траур в Ливан, ден след гибелта на 52 цивилни граждани, 30 от които деца, в южноливанското село Кана.

"Ливанското правителство обяви днешният ден за официален ден на траур, в памет на загиналите в Кана и на всички жертви от израелските бомбардировки". Решението беше взето снощи от Съвета на ливанските министри. Всички институции и банки са затворени, а знамената са спуснати на половина.