Израел ще строи ядрена централа с арабските си съседи
Израел ще строи ядрена централа с арабските си съседи / снимка: БГНЕС

Израел обяви планове да работи с арабските си съседи за изграждането на ядрена централа, която да задоволи енергийните нужди на региона и да утвърди мира.

Израел вече е избрал място за ядрения реактор, първият който ще бъде използван за граждански цели, в северната част на пустинята Негев, съобщи израелският министър на националната инфраструктура Узи Ландау. „Ядрената енергетика може да бъде област на регионално сътрудничество с цел утвърждаване на мира", заяви Ландау на конференция в Париж за използването на ядрената енергия за граждански цели, пише БГНЕС.

Израел има два реактора, един в югоизточния град Димона, за който се смята, че се използва за производство на ядрени оръжия, и втори изследователски реактор в Нахал Сорек край Тел Авив. Израелски официални представители съобщиха вчера, че новият проект ще бъде съвместен между Израел и Йордания и че Франция ще го наблюдава и ще осигурява технология. „Разбира се, всяка ядрена централа, която бъде изградена в Израел, ще отговаря на международните правила за безопасност", заяви Ландау.