Израел ще отвори хуманитарни коридори в Ивицата Газа
Израел ще отвори хуманитарни коридори в Ивицата Газа / снимка: БГНЕС /

Хуманитарни коридори в Ивицата Газа ще отвори Израел, за да позволи на населението там да има достъп до хуманитарни пратки и така да бъде избегната хуманитарната криза, предаде Асошиейтед прес.

Решението на Израел беше съобщено от премиера Ехуд Олмерт. Той каза, че така Израел откликва на призива на Съвета за сигурност на ООН.

Израелската авиация ще спре бомбардировките в определени зони на Газа и така ще позволи на населението да приеме там хуманитарните доставки.

Израел твърди, че е позволил на достатъчно количества хуманитарна помощ да влязат в Газа през 11-те дни на конфликта там. ООН е на противоположното мнение.

Заседание на  Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, посветено на Близкия изток и на ситуацията в Ивицата Газа, се проведе в централата на ООН в Ню Йорк. На заседанието присъстваха президентът на Палестинската национална автономия, Махмуд Абас, външни министри на арабските държави, председателят на Лигата на арабските държави, Амр Муса, както и външните министри на САЩ, Норвегия и Франция.

"Абсолютно наложително е веднага да преминем от дебати към действия",  каза генералният секретар на ООН, Бан Ки-мун той и настоя за незабавно спиране на военните действия. Бан Ки-мун описа ситуацията като безпрецедентна криза и подчерта, че атаките представляват пречка пред намиране на решение на конфликта. "Само политическият път може да предложи дълготраен мир и сигурност", посочи Бан Ки-мун и съобщи, че през следващата седмица ще направи посещение в Израел и палестинските територии, но се надява дотогава военните действия да бъдат прекратени.

Президентът на Палестинската национална автономия Махмуд Абас осъди остро нападенията над цивилни обекти от страна на Израел. "Аз нося послание от дълбоко наранени хора, които изживяват истинска трагедия" , каза Махмуд Абас. Той даде пример с вчерашното убийство на тридесет цивилни, намерили убежище в сградата на училището на ООН в Газа като пример за жестокостта на нападенията над невинни граждани. Абас поиска от Съвета за сигурност да осигури защита на цивилните, които не заслужават да бъдат подложени на подобни брутални действия. Абас призова също така да бъде направено необходимото за възстановяване на доверието у палестинския народ към международните правни норми, което да бъде предпоставка за възстановяване на диалога с Израел.

Външните министри на арабските държави изразиха благодарност към ролята, която ООН играе в Ивицата Газа по осигуряване на минимални хуманитарни условия за жителите. Те подчертаха одобрението си за преговорите между египетския и френския президенти Мубарак и Саркози и заявиха, че приемат изцяло принципните положения, които двамата са обсъдили, отбелязва БТА. Постоянният представител на Израел в ООН, Габриела Шалев, даде да се разбере, че Израел няма се подчини на резолюция на Съвета за сигурност, която не гарантира неговите интереси. "Докато Хамас контролира Газа, ивицата не може да бъде част от Палестинската държава.", каза тя.

Междувременно стана ясно, че Хамас обсъждал в Египет с египетски представители плана на Кайро за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирайки пожелал да остане анонимен палестински представител. Радикалното палестинско движение обмисляло дали да подкрепи плана, предложен във вторник вечерта от египетския президент Хосни Мубарак. Дебатите се водели от двама представители на изпълнителното бюро на Хамас, които от два дни са в Кайро. Става дума за Емад ал Алами и Мохамед Насър, които живеят в изгнание в Дамаск. На 5 януари те пристигнаха в египетската столица, за да разговарят с египетски представители за усилията на Египет за постигане на примирие в Близкия Изток. Визитата на двамата е по инициатива на египетския външен министър Ахмед Абул Гаит, който разкритикува Хамас, че е поднесъл на златно блюдо повод на Израел, за да започне офанзивата в Ивицата Газа. В Египет Насър обяви, че позицията на Хамас за примирие с израелците е ясна - спиране на израелската агресия в Газа, изтегляне на израелските сили от ивицата, отваряне на пропускателните пунктове на Израел с Газа и пълно вдигане на блокадата на ивицата, наложена от повече от година от Израел.

Същевременно израелски политически източници съобщиха, че на заседание израелският кабинет за сигурност ще обсъжда третия етап от израелската офанзива срещу Газа. Вторият беше началото на сухопътната операция. Очаква се третият етап да е навлизане на израелските части в центъра на градовете в Ивицата Газа, предаде Ройтерс.