Израел избори
Израел избори / БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи че Нафтали Бенет ще бъде назначен за министър на отбраната, а партиите ще се обединят, тъй като политическата система остава в безизходица след две неубедителни гласувания тази година, предаде БГНЕС.

Нетаняху, който досега не успя да сформира коалиция след изборите на 17 септември, в миналото отказа да гласува доверие на Бенет за това заветно портфолио.

Но предпазлив заради основния си предизвикател Бени Ганц, който се опитва да събере подкрепата на 61 депутати, необходими за сформирането на коалиция, силният на деня промени курса.

В изявление на неговата партия Ликуд се казва, че Нетаняху е „предложил да назначи Бенет за министър на отбраната, а Нафтали Бенет е приел предложението“.

"Бенет се съгласи, че ако се сформира ново правителство "без трети избори", друг човек ще бъде назначен за министър на отбраната", се казва в съобщението.

Двамата също се съгласиха, че Новата десница - сформирана от Бенет и бившия министър на правосъдието - ще се присъедини към Ликуд, за да се превърне в комбинирана сила, се казва в изявлението.

Те "ще се ангажират да действат като съвместна фракция през настоящия парламентарен мандат", добави партията.

Ликуд и синьо-белите на Ганц казват, че искат правителство на единството, но не са съгласували как да го постигнат.

Ликуд се стреми към преговори въз основа на компромис, предложен от президента Риувен Ривлин, който взема предвид възможността Нетаняху да бъде обвинен за корупция през следващите седмици.

При такъв сценарий Ганц ще поеме поста на премиер.

Синьо-белите твърдят, че Ганц трябва да бъде министър-председател при всяка ротационна договореност, тъй като партията му спечели най-много места, завършвайки с 33% в сравнение с 32 на Ликуд.

Който и да управлява, трябва да намери партньори, с които да генерира мнозинство от поне 61 места в 120-членния израелски парламент.