Израел с мирно предложение към Сирия?
Израел с мирно предложение към Сирия? / netinfo

Израелският премиер Ехуд Олмерт е изпратил наскоро на сирийския президент Башар Асад тайно послание, в което предложил страната му да се изтегли напълно от окупираните Голански възвишения в замяна на мирен договор. Това пише израелският вестник "Йедиот ахронот", цитиран от световните агенции.

Асад все още не е отговорил на предложението, което изисквало още от Сирия да прекрати връзките си с палестински военизирани групировки. Офертата била предадена на Дамаск чрез турски и германски посредници, твърди "Йедиот ахронот", като се позовава на високопоставен дипломатически източник.

Според вестника американският президент Джордж Буш е дал на 24 април зелена светлина на Олмерт да проучи възможността за възобновяване на мирните преговори със Сирия. От кабинета на израелския премиер все още не са коментирали информацията на "Йедиот ахронот".

В опит да сложи край на плъзналите слухове за възможен въоръжен конфликт със Сирия това лято, Ехуд Олмерт заяви в сряда, че страната му не желае война със Сирия. Олмерт предупреди за опасността някакво недоразумение да доведе до влошаване на ситуацията в областта на сигурността на фона на опасенията в Израел, че Дамаск се готви за мълниеносна война, за да си върне Голанските възвишения, вдъхновен от радикалната ливанска групировка Хизбула, която миналото лято влезе във въоръжен конфликт с еврейската държава.

Израелско-сирийските мирни преговори, които се водеха под егидата на Съединените щати, бяха прекъснати през януари 2000 г. заради различията в позициите на двете страни по въпроса за Голанските възвишения. Израел окупира тази сирийска територия през 1967 г. и я анексира през 1981 г.