/ БГНЕС
Израелските сили продължиха днес операциите си в близост до южния град Хан Юнис в ивицата Газа на фона на международния натиск за сключване на споразумение за прекратяване на боевете в палестинския анклав и предотвратяване на по-широк регионален конфликт с Иран и неговите съюзници, предаде Ройтерс.

Палестински лекари съобщиха, че днес израелски военни удари в няколко района на Хан Юнис са убили най-малко 16 души и са ранили няколко. Междувременно все повече семейства и разселени лица се изнесоха от районите, застрашени от нови заповеди за евакуация.

Докато сраженията в няколко района на ивицата Газа продължаваха, палестинската въоръжена групировка "Хамас" реагира скептично на най-новия кръг от преговори, реализирани с посредничеството на Египет и Катар, които трябва да се проведат в четвъртък, като заяви, че не вижда никакви признаци на движение от израелска страна.

В изявление от вчера групировката заяви, че посредниците трябва да принудят Израел да приеме предложението за прекратяване на огъня, въз основа на идеите на президента на САЩ Джо Байдън, което "Хамас" е приел, "вместо да се стреми към по-нататъшни кръгове от преговори или нови предложения, които биха осигурили прикритие за агресията на окупацията".

Двама източници, близки до "Хамас", заявиха пред Ройтерс, че групировката е убедена, че новият призив за преговори е бил предварително координиран с Израел, за да се възпрат реакциите от страна на Иран и ливанското шиитско движение "Хизбула" във връзка с убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран и на високопоставения военен командир и ръководител на стратегическото подразделение на шиитската групировка Фуад Шукр.

"Може да се каже, че това е леко отхвърляне. Ако "Хамас" получи работещ план, израелски положителен отговор на предложението, което беше приела, нещата може да се променят, но засега "Хамас" смята, че (израелският министър-председател Бенямин) Нетаняху няма сериозни намерения за постигане на споразумение", заяви палестинските официален представител, близък до посредническите усилия.

Реакцията на "Хамас" на преговорите идва в момент, когато подготовката за по-мащабна конфронтация нарасна, като Вашингтон разпореди разполагането на подводница с управляеми ракети в Близкия изток, а ударната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" ускори разгръщането си в региона.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант е казал на американския си колега Лойд Остин, че Иран се подготвя за мащабна военна атака срещу Израел, съобщи в "Екс" Барак Равид, добре осведомен репортер на "Аксиос нюз" (Axios News).

Израел се готви за голяма атака от миналия месец, когато при ракетен удар бяха убити 12 младежи и деца в окупираните от Израел Голански възвишения, а в отговор Израел уби високопоставения командир на "Хизбула" Фуад Шукр в Бейрут. Ден след тази операция Исмаил Хания беше убит в Техеран, което доведе до закани за ответни мерки срещу Израел, отбелязва Ройтерс.

Потенциалната ескалация на напрежението подчертава до каква степен Близкият изток е разтърсен от войната в Газа, която навлезе в 11-ия си месец. Според израелските данни при воденото от "Хамас" нападение срещу градове и кибуци в Южен Израаел са били убити около 1200 души, като повече от 250 души са били взети за заложници – един от най-опустошителните удари срещу Израел в историята.

В отговор на трансграничната атака израелските сили започнаха офанзива в Газа, като изравниха някои от градовете със земята, разселиха по-голямата част от населението и убиха около 40 000 души, според данни на контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в анклава. Палестинските власти не уточняват колко са загиналите бойци и колко са убитите цивилни.

В събота стотици хора бяха убити при израелски удари по училищна сграда в град Газа, които според израелските военни са били насочени срещу бойци от въоръжените крила на "Хамас" и палестинската групировка "Ислямски джихад". Здравните власти в Газа твърдят, че повечето от загиналите са цивилни, но Израел смята, че поне една трета от тях са били бойци, отбелязва Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симеон Томов/БТА