Израел поведе война на два фронта
Израел поведе война на два фронта / netinfo

Специални израелски части са извършили десант днес по обяд в район, разположен на юг от Бейрут, съобщи информационният сайт Debka.com. Целта на операцията е да се пресече пътят за изтегляне на части на шиитската фундаменталистка организация Хизбула от Южен Ливан към гъсто населените южни предградия на Бейрут, в които живеят предимно шиити. Южните предградия на Бейрут са смятани за крепост на Хизбула.

Министърът на отбраната на Израел нареди днес военновъздушните сили да предприемат интензивни удари срещу позиции и обекти на Хизбула, както и срещу граждански обекти на ливанска територия, съобщи израелският телевизионен Канал 10. Според говорител на телевизията израелската "блиц-операция" е предприета в отговор на отвличането на двама израелски войници и убийството на няколко израелски военни при нападение на Хизбула
по-рано днес.    

Според израелски военни източници отвличането на двамата израелски войници рано тази сутрин е било подготвяно отдавна. Според първоначални данни от разследването в района на инцидента, група командоси на Хизбулах били прехвърлени от базата им в долината Бекаа на позиции в Южен Ливан близо до границата с Израел. През нощта командосите проникнали на израелска територия и сутринта взривили два автомобила на израелски граничен патрул. При нападението били ранени шест души, от тях трима са в критично състояние. Едва след идването на медицински екипи било установено, че двама от войниците в граничния патрул са били отвлечени.

Debka.com посочва, че днешното нападение в северната част на Израел и отвличането на израелския ефрейтор на 25 юни близо до границата между Израел и Газа са били извършени по много сходен начин.

В крайна сметка сега Израел е принуден да води война на два фронта в райони, от които израелските части се изтеглиха според възприетата от Израел стратегия поетапно да ликвидира военното си присъствие в силно нестабилни райони извън границите на
своята територия. Става дума за Газа и бившата зона за сигурност в Южен Ливан, които в момента се използват като плацдарм за нападения срещу Израел, посочва Debka.com.

Разликата между Южен Ливан и Газа е в това, че Хизбула разполага в Южен Ливан с близо 12 000 ракети /различни модификации на системите, известни като "Катюша"/, които са в постоянна бойна готовност. В техния обхват попадат северните израелски градове в района между Нахария и Хайфа, както и Хадера в централната част на страната.

Ако военните действия ескалират, не е изключено в боевете да се намесят и сирийски сухопътни и военновъздушни части, посочва информационната интернет агенция.