Израел военни израелски
Израел военни израелски / Getty Images
Израел потвърди, че е освободил 39 палестински затворници съгласно сделката за прекратяване на огъня, в рамките на която "Хамас" освободи 13 заложници няколко часа по-рано, предаде Асошиейтед прес.

Кадура Фарес, палестински комисар, отговарящ за затворниците, каза, че 33 затворници, освободени на Западния бряг, са били предадени на екип на Международния комитет на Червения кръст.

Той добави, че останалите шестима са били освободени от център за задържане в Йерусалим.

Размяната на заложници срещу затворници e част от сделката за четиридневно примирие във войната между Израел и "Хамас", което влезе в сила днес.

През следващите четири дни се очаква да бъдат освободени 150 палестински затворници в замяна на освобождаването на 50 заложници, държани от "Хамас", посочва АП.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че той и неговото правителство са "решени да върнат всички заложници", които са в ръцете на "Хамас", след като днес бяха освободени 13 израелци в рамките на споразумение с палестинската ислямистка групировка, посочва Франс прес.

"Решени сме да върнем всички наши заложници. Това е една от целите на войната и ние сме решени да постигнем всички цели на войната", каза в изявление Нетаняху след седем седмици война в ивицата Газа.
Алексей Маргоевски/БТА