Израел поднови ударите срещу Бейрут
Израел поднови ударите срещу Бейрут / netinfo

Израелската авиация бомбардира преди изгрев слънце днес за трета поредна нощ южното предградие на Бейрут, предадоха световните агенции.

Хизбула заяви, че е осуетила операцията на двете подразделения на израелските специални части, които бяха спуснати с хеликоптери в южния ливански град Тир рано тази сутрин, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Според представител на радикалната ливанска групировка нейни бойци са устроили засада на израелските командоси, като са убили един и са ранили трима от тях. За момента няма коментар по случая от страна на израелската армия. Не са известни и мишените на израелския десант.

Източници от ливанските сили за сигурност съобщиха, че при сраженията са били убити петима ливанци, сред които един войник.

От началото на израелската офанзива в Ливан преди 24 дни са били убити 967 и ранени близо 3300 души, предаде Франс прес.

Сред жертвите са най-малко 880 цивилни, 30 процента от които деца, сочат ливанските официални данни. Убити са били общо 27 войници и полицаи.

Хизбула е съобщила за смъртта на 48 свои бойци, а съюзникът й - движението Амал, твърди, че са загинали седем негови активисти.

От началото на конфликта на 12 юли бяха убити и петима служители на ООН.

Властите съобщиха още, че са били принудени да напуснат домовете си близо 914 хиляди души, 220 хиляди от които са се евакуирали извън Ливан.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан за пореден път призова за прекратяване на бойните действия в Ливан, предадоха световните агенции. Анан изрази надежда Съветът за сигурност на световната организация да приеме в близките дни резолюция, в която да поиска от враждуващите страни да спрат сраженията, а

малко след това и втора резолюция - за разполагане на международни мироопазващи сили.

Съветът за сигурност проведе вчера закрити консултации, като изслуша доклад за хуманитарната ситуация в Ливан, предаде ИТАР-ТАСС.

Съединените щати и Франция, които поеха водеща роля в изготвянето на проекта за резолюция по въпроса, не успяха да постигнат съгласие по текста до края на деня. В тази връзка бе взето решение Съветът за сигурност да се събере веднага щом проектът стане готов.

Около 160 индонезийски джихадисти участваха в парад на остров Калимантан, на който се заклеха да ударят израелските интереси по света, и по-специално във всички страни, поддържащи израелската офанзива, сред които Съединените щати,

Великобритания и Австралия, предаде Франс прес.

Според лидера им 217 камикадзета вече са отпътували за мисията си.

Австралийските власти започнаха разследване по въпроса.

Един активист на Хамас бе убит при нов израелски въздушен удар в южната част на ивицата Газа, предадоха световните агенции.

С това, общият брой на убитите от израелската авиация тази нощ палестинци достигна пет, сред които трима цивилни. Други четирима палестинци - всички те цивилни, бяха тежко ранени.