Израел поднови ударите си по предградия на Бейрут
Израел поднови ударите си по предградия на Бейрут / netinfo

Петима палестинци, сред които едно дете, са убити тази нощ при израелско въздушно нападение и артилерийски обстрел на град Рафах в южната част на ивицата Газа, предаде Франс прес, като се позова на медицински източници.

Ранени са 26 палестинци. По-рано същите източници съобщиха, че при атаката е убит активист на въоръженото крило на организацията Ислямски джихад.

От 28 юни насам армията на Израел предприема операции в ивицата Газа, за да открие отвлечения на 25 юни израелски войник и да осуети обстрела на израелски селища с палестински ракети.

За малко повече от месец при тези операции са убити 157 палестинци и един израелски военнослужещ. От началото на интифадата през септември 2000 г. са загинали 5306 души, главно палестинци, предаде АФП.

В ранните часове на деня Израел поднови въздушните удари по позици на Хизбула в обстрелваните вече предградия на ливанската столица Бейрут и в долината Бекаа, предаде Асошиейтед прес.

Очевидци съобщиха за четири експлозии, разтърсили града, след като ракети ударили Дахие, шиитско предградие, което няколко пъти бе обстрелвано от Израел от началото на офанзивата му в Ливан преди три седмици. Взривовете се чували през интервал от около пет минути.

Според ливанска телевизия цел на нападенията били няколко сгради в един от комплексите на Хизбула в квартала Ар Руейс на предградието Дахие. Комплексът, в който има религиозен образователен център, е бил атакуван и при предишните израелски обстрели и вече е доста разрушен.

Това са първите израелски въздушни удари по предградието на Бейрут след около едноседмично прекъсване.

В долината Бекаа, на 75 километра югоизточно от Бейрут, израелски изтребители са изстреляли две ракети, които паднали на шосе.