Израелските военни обмениха огън с бойци от Газа след смъртта на палестински затворник в израелски арест, който бе обявил гладна стачка, предаде АФП.

Армията заяви, че е ударила Газа с "танков огън" в отговор на ракетен обстрел от палестинския анклав, което предизвика нов залп от Газа.

Размяната на огън стана часове след смъртта на 45-годишния затворник Хадер Аднан, близо три месеца след като беше задържан на окупирания Западен бряг заради връзките му с бойната групировка "Ислямски джихад".

Палестинският министър-председател Мохамед Щайе определи смъртта му като "умишлено убийство", обвинявайки Израел, че го е убил, "като е отхвърлил молбата му за освобождаване, пренебрегнал го е от медицинска гледна точка и го е държал в килията му въпреки сериозното му здравословно състояние".

Първоначално новината за смъртта му бе последвана от три ракети, изстреляни от бойци от Газа, които "паднаха в открити райони", съобщи израелската армия.

Израелското министерство на отбраната заяви, че в близост до границата с Ивицата Газа са засвирили сирени след техния ответен танков огън и предупреди израелските жители да стоят в близост до бомбоубежищата.

В съвместно изявление на бойните фракции в Газа, включително управляващите територията Хамас и “Ислямски джихад”, се казва, че ракетният обстрел е бил "първоначален отговор" на смъртта на Аднан.

Израелската авиация удари цели в Сирия

Умишлена медицинска небрежност

Израелската затворническа служба съобщи за смъртта на задържания, който е свързан с "Ислямски джихад", като в изявлението се казва, че той е бил "намерен рано тази сутрин в килията си в безсъзнание".

Според правозащитната група "Клуб на палестинските затворници" Аднан е първият палестинец, който умира в резултат на гладна стачка.

Други палестински затворници са починали "в резултат на опити за насилствено хранене", заяви директорът на групата Кадура Фарис.

От организацията "Лекари за правата на човека в Израел" съобщиха, че техен медик е посетил Аднан и е повдигнал въпроса за "животозастрашаващото му състояние и необходимостта от незабавно преместване в болница".

Израелската правозащитна група BTselem описа гладната му стачка като "форма на ненасилствен протест срещу ареста му и несправедливостта на окупацията".

"Фактът, че човек, чийто живот е в опасност, остава в затвора въпреки многократните молби да бъде преместен в болница, отразява абсолютното незачитане на живота му от страна на Израел", заяви организацията.
БГНЕС