Израел може да замрази продажбите на оръжие за Грузия
Израел може да замрази продажбите на оръжие за Грузия / netinfo
Министерството на външните работи на Израел препоръча да се замразят продажбите на израелско оръжие за Грузия поради опасения от реакциите на Русия, ако износът продължи, пише вестник "Аарец", цитиран от БГНЕС.

Изданието уточнява, че министерството на външните работи се опасява, че Москва може да продаде противовъздушни оръжия на Иран и Сирия, ако Израел продължи оръжейните си доставки за Грузия. В резултат на подобни опасения преди близо година бяха спрени доставките на израелски нападателни оръжия за Грузия, която оттогава получава само отбранителни съоръжения и помощ от военни съветници, по-специално израелски о.з. офицери, които обучават грузинските части.

Подписаните договори не са анулирани: те не са одобрени окончателно и изпълнението им е замразено, добавя вестникът. Израел трябва да е внимателен. Руснаците изнасят големи количества оръжия за Сирия и Иран и не трябва да им се дава повод да продават усъвършенствани оръжия на тези държави, заявили за изданието високопоставени представители, пожелали анонимност.

Израел се безпокои по-специално за евентуалната доставка от Русия на зенитна система тип S-300 на Иран, която ще направи по-трудни евентуални атаки срещу иранските ядрени инсталации. Говорител на израелското министерство на външните работи отказа всякакъв коментар по въпроса за израелския оръжеен износ за Грузия.