Израел към жителите на Сайда: Бягайте, ще бомбардираме!
Израел към жителите на Сайда: Бягайте, ще бомбардираме! / netinfo

Израел предупреди жителите на третия по големина град в Ливан Сайда незабавно да напуснат домове си, заради предстояща масирана бомбардировка. Над 160 въздушни удара са нанесли израелските военновъздушни сили срещу цели на територията на Ливан през последните 36 часа. В същото време, армията на Израел продължава нападенията срещу палестинските територии.

Най-малко двама палестинци бяха убити, а петима - ранени при израелски въздушен удар в град Рафа, в южната част на ивицата Газа. Жертвите са брат и сестра, съответно на 15 и на 16 години, съобщиха медицински източници. Петимата ранени, всички те цивилни, са в тежко състояние.

Един израелски войник загина при минометен обстрел на израело-ливанската граница. В същото време, в поредното си телевизионно обръщение лидерът на Хизбула шейх Хасан Насрала упрекна Съединените щати и президента Буш за конфликта в Ливан. Пред телевизия Ал Манар лидерът на Хизбула каза:

„За всичко, което се случва от първия ден на войната – убийствата, разрушенията, бруталността и варварството са отговорни предимно Буш и неговата администрация. Според нас Олмерт и неговото правителство не са нищо повече от инструменти в тази война”.

Хиляди протестиращи призоваха днес за незабавно спиране на огъня в Близкия Изток по време на антивоенно шествие в центъра на Лондон.

От началото на израелската офанзива в Ливан преди 24 дни са били убити 967 и ранени близо 3300 души, предаде Франс прес. Сред жертвите са най-малко 880 цивилни, 30 процента от които деца, сочат ливанските официални данни.

Убити са били общо 27 войници и полицаи.