Израел има 115 ядрени бомби
Израел има 115 ядрени бомби / снимка: БГНЕС, архив

Израел е разполагал със 115 ядрени бомби през 2014 г., сочи проучване на американския Институт за наука и международна сигурност. Изучаването на въпроса е част от по-обширно проучване на запасите от плутоний в света.

Проучването оценява, че Израел произвежда през последните 50 г. плутоний с бързи темпове след пускането в експлоатация на ядрения реактор в Димона. По този начин еврейската държава се е сдобила с 660 кг плутоний. За направата на една ядрена бомба са необходими от 3 до 5 кг плутоний.

Оценката на ИНМС се различава от правените досега заключения. Според пресмятания, правени въз основа на откровенията на Мордехай Вануну, бивш техник в Димона и лежал 18 години в затвора за разкриване на тайни, свързани с предполагаемата израелска оръжейна ядрена програма, Йерусалим трябва да има около 200 ядрени бомби. Други изследване - на шведския институт СИПРИ пък спира броенето на 80 ядрени оръжия.

Проучване на ИНМС отново повтаря предишни заключения, че ядрените оръжия на Израел са произведени в района на Хайфа в северната част на Израел. Подозренията се основават и на факта, че еврейската държава разработи и разполага със средства за пренасяне на ядрени бойни глави до вражеските позиции като крилати ракети и балистичната „Джерихо”, пише в. „Джерусалем пост”.

Източник: БГНЕС