Израел и Сирия са договорили проект за рамково споразумение за мир
Израел и Сирия са договорили проект за рамково споразумение за мир / netinfo

Представители на Израел и Сирия са договорили на тайни срещи вариант за рамково споразумение за мир, предаде Асошиейтед прес, като се позова на израелския в. "Аарец".

Според изданието на тайни срещи в Европа между септември 2004 и юли 2006 г. е разработен проект за рамково споразумение, което предвижда изтегляне на Израел от Голанските възвишения, окупирани от страната през 1967 г.

Инициатор на срещите според "Аарец" бил сирийският президент Башар Асад, действал чрез турски посредници.

Официалните мирни преговори между Израел и Сирия бяха прекъснати през 2000 г., припомня агенцията.

Според неофициален превод на проектоспоразумението, публикуван от руския сайт Мигнюз.ру, документът предвижда Израел да признае суверенитета на Сирия върху Голанските възвишения в рамките на границите от 4 юни 1967 г., състоянието на война между двете страни да бъде прекратено и да започнат преговори за създаване на нормални двустранни отношения.

Рамковото споразумение ще разгледа въпроси на сигурността, водоснабдяването, границите и др. След успешно осъществяване на предвидените в него ангажименти се очаква подписване на мирен договор.

На Голанските възвишения ще бъдат създадени демилитаризирани зони. След изтеглянето на израелците сирийската територия на изток от взаимно установената граница ще бъде призната за парк с цел охрана на водните ресурси на басейна на р. Йордан.

Израел и Сирия ще си сътрудничат в борбата срещу местния и международния тероризъм. Те ще положат "съвместни усилия за създаване на стабилен и сигурен Близък изток, включващи уреждане на проблемите в региона, свързани с палестинците, ливанците и Иран", предвижда проектоспоразумението, цитирано от Мигнюз.ру.