Изпълнителното бюро на Хамас обявено извън закона
Изпълнителното бюро на Хамас обявено извън закона / netinfo

Малко след като новото палестинско правителство днес положи клетва, палестинският президент Махмуд Абас издаде указ, с който обявява извън закона изпълнителното бюро на Хамас и милициите на радикалното движение, предадоха световните агенции.

"Изпълнителното бюро и милициите на Хамас са извън закона, защото извършиха въоръжен бунт срещу палестинската автономна власт и срещу нейните институции", се посочва в указа. В документа се отбелязва, че всеки, който е член на изпълнителното

бюро на Хамас или на милициите на радикалното движение, ще бъде наказан според законите и заповедите, издадени при сегашното извънредно положение в палестинските територии, обявено от Абас в петък.

Говорителят на Хамас Сами Абу Зухри заяви, че новото палестинско правителство е нелегитимно, предадоха световните агенции.

"Единственото легитимно нещо, с което може да се похвали това правителство, е признанието на американската администрация и на израелския окупатор", каза говорителят на Хамас.

Новият палестински кабинет на Салам Фаяд се закле по-рано пред Махмуд Абас. В речта си по повод встъпването в длъжност на правителството си Фаяд призова за запазване на целостта на палестинските територии, включващи Ивицата Газа, сега под контрол на Хамас, и Западния бряг, в ръцете на Фатах.

Израелски военни части бяха разположени превантивно в северната част на Ивицата Газа, предаде Франс прес, цитирайки израелския заместник-министър на отбраната Ефраим Снех. Пред израелското държавно радио Снех каза, че има райони в Ивицата Газа, в които е по-добре да бъдат разположени израелски войници, отколкото други бойци.

Израелските части са разположени превантивно в района, където в миналото имаше две израелски селища, разрушени през 2005 г., когато еврейската държава се изтегли от Ивицата Газа.