Изправят пред съда бившия президент на Грузия
Изправят пред съда бившия президент на Грузия / снимка: БГНЕС

Главната прокуратура на Грузия излезе с решение за привличане към наказателна отговорност на бившия президент Михаил Саакашвили, предаде ИТАР-ТАСС. Заедно с него пред съда ще бъдат изправени бившият вътрешен министър Вано Мерабишвили, бившият генерален прокурор Зураб Адеишвили, бившият военен министър Давид Кезерашвили и бившият кмет на Тбилиси Гиги Угулава. Всички те са обвинени в превишаване на пълномощията си, за което се предвижда затвор от 5 до 8 г.

От прокуратурата поясниха, че става дума най-вече за "разгонването на мирния митинг на 7 ноември 2007 г. и за незаконното нахлуване същия ден в телевизионната компания "Имеди", както и за престъпни действия с цел завладяване на имуществото на бизнесмена Аркадия (Бадри) Патаркацишвили".

В онзи бурен ден преди 7 г. в Тбилиси правоохранителните органи жестоко се разправиха с демонстрантите, като биха стотици мирни граждани, сред тях представители на различни политически партии и журналисти. Прокуратурата съобщи също така, че "в завършваща фаза се намира разследването по това и по други дела, по които Саакашвили бе викан в прокуратурата като свидетел".

46-годишният Саакашвили се намира в Холандия, тъй като жена му е холандка. Той заяви, че не смята да идва в Тбилиси и да сътрудничи на прокуратурата.

Последната призовка да се яви като свидетел преди три дни бе връчена на майка му в Тбилиси. Напоследък Саакашвили прекарва много време и в Украйна в качеството си на неофициален съветник на сегашното ръководство в Киев. Той беше президент на Грузия в периода 2004-2013 г.

Източник: БТА