Изпратиха за 20 години в затвор канадец, шпионирал за Русия
Изпратиха за 20 години в затвор канадец, шпионирал за Русия / снимка: Reuters, архив

Бивш офицер от военноморското разузнаване на Канада беше осъден на 20 години затвор, след като призна, че е шпионирал в полза на руските служби, предаде Би Би Си. Младши лейтенант Джефри Пол Дилайл е служил в база на НАТО в Халифакс, Нова Скоуша. Остава неизвестно каква точно информация той е предавал на Москва.

Известно е единствено, че е изпращал в продължение на четири години на руските шпиони писма по електронната поща с данни от американското, канадското и други западни разузнавания, разкрива БГНЕС. Той качвал на флаш памет информацията в службата си, а после от я поставял като чернова в електронна поща, парола за която имали руските шпиони.

Според обвинението изтичането на информация може да е поставило под заплаха националната сигурност на Австралия, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и САЩ. ФБР помогнало на канадските власти да влязат в дирите на шпионина.

Също така канадският съд разпореди Дилайл да плати глоба от 111 000 долара. Вероятно толкова той е получил от руските си господари за своята подривна дейност, тъй като признал по време на разпитите, че получавал по около 3000 долара на месец.

Джефри Пол Дилайл е първият канадец, осъден по силата на закона за сигурност на информацията, приет след атентатите от 11 септември 2001 г.