Изпратиха пакет с бомба до шефа на Дойче банк
Изпратиха пакет с бомба до шефа на Дойче банк / снимка: Reuters, архив

Германската полиция заяви, че в подозрителен плик, изпратен до шефа на Дойче банк Йозеф Акерман, е открито взривно устройство, което е могло да избухне, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. Според властите първоначалното разследване е установило, че засеченото писмо е съдържало истинска бомба.

По-рано говорителят уточни, че полицията е била алармирана, след като пакетът бил засечен вчера по обяд в отдела за сортиране на пощата в централата на Дойче банк във Франкфурт. Полицията потвърди, че е бил намерен "подозрителен плик" сред пощата в централата на банката, но отказа да съобщи всякакви подробности, докато трае разследването.

Уплахата бе достатъчна, за да се обърнат германските власти за помощ към Нюйоркското полицейско управление, съобщи неговия говорител Пол Браун. Браун повдигна завесата, като каза, че писмо бомба, съдържащо експлозив и шрапнел и адресирано до Акерман, е било засечено при рентгеново сканиране в пощенския отдел на банката, предава БТА. Той добави, че в адреса на подателя е фигурирала Европейската централна банка. Централата на банката е само на две преки от тази на Дойче банк, през парк, в който активисти от движението "Окупирай Франкфурт" са разпънали палатките си.

Браун каза още, че нюйорксата полиция е изпратила патрули до клоновете на Дойче банк в Ню Йорк и е разпратила предупреждения до банките из града "просто като предпазна мярка."

Германската полиция заяви, че няма информация за други писма бомби, след като беше засечен плик с взривно устройство, адресиран до шефа на Дойче банк Йозеф Акерман, предаде Ройтерс. "Нямаме данни да са засегнати други страни. Няма признаци, че има други писма бомби", каза говорител на органите на реда в провинция Хесен. Не е ясно кой е изпратил плика с взривното устройство и засега никой не е поел отговорност за това.

Акерман е лицето на капитализма в Германия и е един от малцината високопоставени мениджъри, които са неизменно придружавани от бодигардове, отбелязва Ройтерс. 63-годишният швейцарец е първият чужденец, оглавявал водещата финансова институция на Германия. Хвалят го, че е превърнал Дойче банк в "глобален шампион" с пазарна стойност от почти 28 милиарда евро и над 102 000 служители. Акерман трябва да се оттегли през май след почти десетгодишен престой начело на банката.

Той е най-скъпоплатения изпълнителен директор сред германските финансови компании - доходите му през 2010 г. са били 9 милиона евро. Акерман е известен по света и с ролята си на председател на Института по международни финанси - лобистка група на банкери, преговаряла за приноса на частния сектор в спасителния план за Гърция.