Изпращат севернокорейците, неоплаквали Ким Чен-ир, в трудови лагери?
Изпращат севернокорейците, неоплаквали Ким Чен-ир, в трудови лагери? / снимка: Reuters, архив

На шест месеца лишаване от свобода в трудови лагери може да бъдат осъдени жителите на Северна Корея, неучаствали в траурните прояви по повод кончината на бившия държавен лидер Ким Чен-ир в края на миналата година. Това съобщи южнокорейски новинарски сайт, който следи положението в КНДР, информира ИТАР-ТАСС.

По данни на интернет портала, още през последния ден от траура в Северна Корея - на 29 декември, в страната са започнали събрания, наподобяващи заседания на "народен съд", по време на които са били критикувани хора, недостатъчно явно демонстрирали скръбта си след смъртта на Ким Чен-ир, пише БТА. Включително изразявали несъгласие със "системата на трите поколения", според която след кончината на основателя и "вечен президент" на КНДР Ким Ир-сен държавната власт бе наследена от неговия син Ким Чен-ир, а щом почина и той, бе поета от сина му Ким Чен-ун.

"Народните съдилища" приключиха дейността си на 8 януари, отбелязва сайтът. Хората, които "недостатъчно скърбели" за покойния Ким Чен-ир, са застрашени според него от сериозни наказания - до шест месеца в трудови лагери.

Според южнокорейските медии, наличието на "виновни" в подобни "престъпления" в КНДР опровергава твърденията на официалната севернокорейска пропаганда, че след смъртта на Ким Чен-ир "цялата страна е потънала в скръб" - за доказателство бяха сочени тълпите плачещи хора из улиците на Пхенян, дошли да се простят с покойния лидер, добавя ИТАР-ТАСС.