/ Gulliver/Getty Images
В японската префектура Тояма съществува невероятен парк, пълен с над 800 уникални човешки статуи. Каменните фигури са разположени около селото Фуреаи-Секибуцу-но-Сато, което в превод означава "село, в което можеш да видиш будистки статуи".
 

Gulliver/Getty Images


Паркът е пълен с повече от 800 различни каменни скулптури на будистки божества и на познати на местния управник и създател на парка Муцуо Фурукава, чиято идея била да превърне мястото в популярна туристическа забележителност, където хората да идват да се поотпуснат.

Статуите обаче са толкова реалистични, че вместо да отпускат, предизвикват у посетителите тревога.
 
През 1989 г. Муцуо Фурукава плаща 53 млн. долара на китайски скулптор, за да изсече тези каменните фигури, всяка от които е уникална и единствена. Всяка фигура, изобразяваща различни емоции и психически състояния, е направена по индивидуален начин.

Повечето са на обикновени хора, седящи на каменни постаменти. Те наистина някога са живели там и Фурукава лично ги е познавал.
 

Gulliver/Getty Images


Други от статуите са свързани с митологията - с глави на птици или на зверове, или монаси, които сякаш разговарят помежду си. В парка има статуи на Буда и на самия Муцуо Фурукава. Всички те са като живи и сякаш втренчено наблюдават.

Паркът е бил преоткрит от японски фотограф и сега се е превърнал в туристическа дестинация за японски и чуждестранни посетители.
 

Gulliver/Getty Images