/ iStock/Getty Images
Всяка година се произвеждат по 260 млн. тона пластмаса в света
Френският актьор Самюел Льо Биан и самоукият изобретател Кристофер Кост разработиха просто устройство, което превръща употребявана пластмаса в дизел и бензин, предаде Ройтерс. "Килограм пластмаса дава литър течност, която в последствие се разделя на дизел и бензин", поясни Кост.
 



Машината е разработена в хангар край Ница. Тя има прост дизайн и се нарича "Кризалис". По размер може да се побере в стандартен корабен контейнер. С финансовата помощ от общината в размер на 50 000 евро изобретателите възнамеряват да създадат уголемен прототип , който да преработва 50 кг пластмаса на всеки 80 минути.
 
Пластмасовите отпадъци се пускат в камера, където се нагряват до 450 градуса. В резултат на термичната обработка те се превръщат в дизел, бензин и графитни отпадъци, които може да се използват за производство на моливи.
 



Принципът "разтопена пластмаса - гориво" е подходящ за набавяне на гориво в откъснати области. Той може да привлече инвестиции в размер на стотици милиони долара през следващите пет години. Опоненти на проекта обаче изтъкнаха факта, че при разтопяването на пластмасата се изпускат вредни газове в атмосферата.
 
Льо Биан е на 35 години и е участвал в редица френски филми, сред които "Диско" (2008 г.) и "Смъртоносен инстинкт" (2008 г.). През последните три години и половина се занимава с екологичната машина.
 

По данни на ООН всяка година се произвеждат по 260 млн. тона пластмаса в света. В моретата и океаните се изсипват 8 млн. тона бутилки, торбички и други пластмасови отпадъци , които убиват морския животински свят, навлизат в хранителната верига и така стигат до човека. Природозащитници предупредиха, че с този темп през 2050 г. пластмасовите предмети ще станат повече от рибите в морето.
 
"Ако хората разберат, че пластмасата има стойност, те няма да я изхвърлят. Не мога да си представя колко тона пластмаса има около нас, която можем да преработим ," каза Льо Биан.
БТА