/ БГНЕС
Въоръжените сили на Беларус започнаха днес внезапна проверка на силите за реагиране на въоръжените сили на Беларус, съобщи военното ведомство в Минск, предаде Ройтерс.

„Планирано е проверката на бойната готовност да включва придвижване на значителен брой военни превозни средства, което може да доведе до забавяне на трафика по пътищата, посочи военното ведомство в изявление. На фона на руската инвазия в Украйна военното министерство каза, че ученията не представляват заплаха за съседите или за Европейската общност като цяло.

Беларус е близък съюзник на Русия. А Русия нарича действията си в Украйна „специална военна операция“. Райони от Украйна, които са съседни на Беларус, включително столицата Киев, станаха обект на руска атака в първия етап от нашествието, започнало в края на февруари. То беше предшествано от съвместни военни учения на Русия и Беларус.
Сега обаче Русия е съсредоточила атаките си срещу източните и югоизточните региони на Украйна.

Беларуският президент Александър Лукашенко е обсъдил вчера с руския си колега Владимир Путин руската операция в Украйна, наред с други теми, се казва в официални изявления.

Киев не изключва възможността в определен момент Москва да използва въоръжените сили на руския съюзник Беларус във войната срещу Украйна, заяви днес говорител на украинската гранична служба. Говорителят Андрий Демченко направи това изявление след започването на широкомащабните беларуски учения.

"Не изключваме Руската федерация в определен момент да използва територията на Беларус, въоръжените сили на Република Беларус, срещу Украйна. Затова сме готови", каза Демченко.
БТА