Изказване на вицепрезидента разгневи опозицията в Египет
Изказване на вицепрезидента разгневи опозицията в Египет / снимка: Reuters

Египетски опозиционни групи реагираха гневно на завоалирания ултиматум на вицепрезидента Омар Сулейман, че протестиращите имат две опции - диалог или преврат, предаде Асошиейтед прес. В остро изказване пред държавната информационна агенция МЕНА след среща с главните редактори на държавни и частни вестници Сулейман заяви, че кризата трябва да приключи възможно най-скоро.

Айман Нур и други опозиционни лидери заявиха, че подобни изявления са опасни. Хиляди протестиращи изпълниха площад "Тахрир" в Кайро за 16 пореден ден, окуражени от младия служител на интернет компанията "Гугъл" Уаел Гоним. Той се превърна във вдъхновяваща фигура на протестите с обещанието си, че египетският народ няма да се предаде.

Междувременно няколкостотин протестиращи се опитаха да блокират и парламента в Кайро, в рамките на широката кампания за сваляне на режима на президента Хосни Мубарак, предаде Франс прес.

Парламентът, където мнозинство има управляващата Националнодемократическа партия на Мубарак, се охранява от войници и бронетранспортьори, уточнява БТА. Протестиращите бяха седнали пред сградата на парламента, за да блокират входа му.

"Дойдохме тук, за да попречим на членовете на Националнодемократическата партия да влязат. Ще останем, докато исканията ни бъдат удовлетворени или ще умрем тук", заяви 25-годишен демонстрант, докато множеството скандираше лозунги срещу Мубарак и развяваше египетски знамена.

Този парламент не е избран от народа. Искаме целият режим да падне, а не само президентът да си иде, тъй като всичко под него е корумпирано, каза 19-годишен студент.

Най-малко трима души загинаха, а 100 бяха ранени при сблъсъците през последните два дни между полицията и демонстрантите в област Ню Валей в Южен Египет, съобщи представител на силите за сигурност, цитиран от БГНЕС.

Полицията стреля срещу демонстрантите, които протестираха в град Ел Кхарго, на повече от 400 км южно от Кайро, съобщи официален представител. Много хора са били ранени, а трима са починали от раните си. Разярените тълпи отговориха като изгориха седем държавни сгради, сред които две полицейски управления и една полицейска казарма, съдебна сграда и сградата на местното представителство на управляващата Националнодемократическа партия на президента Хосни Мубарак.

Изказване на вицепрезидента разгневи опозицията в Египет
netinfo