/ ThinkStock/Getty Images
Американски учени изчислиха приблизителния брой самотни планети в нашата Галактика, които не са в орбита на нито една звезда. Резултатите от изследванията са публикувани в Astronomical Journal.

Изчисленията на експерти от държавния университет в Охайо показват, че само в Млечния път може да има стотици такива планети. Тяхната идентификация и точен брой ще бъде извършена от инфрачервения космически телескоп Nancy Grace Roman, който е планиран да заработи в средата на 2020-та.

Откриха нова галактика с ниско ниво на кислород

"Това ни отваря прозорец към светове, които просто не можахме да видим преди," казва водещият автор на изследването, аспирантът по астрономия Самсон Джонсън в съобщение на пресцентъра на университета. Представете си как една такава малка, камениста планета като нашата, свободно се движи в Космоса и тази мисия ще ни помогне да я намерим".

Скитащите се планети са независими обекти, чиято маса е подобна на масата на другите планети. Произходът на такива обекти е неизвестен, но вероятно е преди това да са били свързани със звезда.

Сензационно: Откриха въздух, който може да се диша, извън нашата галактика

Телескопът, кръстен на първия главен астроном на НАСА, ще направи първото преброяване на самотни планети, за което авторите на изследването смятат, че ще се приближат до разбирането как се формират тези небесни тела.

Авторите излагат няколко хипотези за формирането на скитащите се планети. Първоначално те може да са се образували в газови дискове около млади звезди, а след това, поради взаимодействия с други планети в системата или прелитащи през други звездни системи, те биха могли да бъдат изхвърлени в междузвездното пространство. Друга хипотеза е че те може да са се образували директно от прах и газ в процес, подобен на раждането на звезди.

Астрономи откриха края на галактиката ни

Според Джонсън, телескопът Nancy Grace Roman е предназначен не само за определяне на местоположението на свободно бродещи планети в Млечния път, но и за тестване на хипотези и модели за тяхното формиране. Мисията ще бъде в състояние да идентифицира самотни планети с маса, равна или по-голяма от Марс, и ще се фокусира върху планетите в Млечния път - между нашето Слънце и центъра на Галактиката - в обхват около 24 000 светлинни години.

„Малко вероятно е тези планети да поддържат живот. Вероятно са много студени, защото нямат звезда - отбелязва Джонсън. - Но изучаването им ще ви помогне да разберете по-добре планетарната формация като цяло“.
БГНЕС