Изгарянето на Корана щеше да предизвика катастрофа в мюсюлманския свят
Изгарянето на Корана щеше да предизвика катастрофа в мюсюлманския свят / снимка: Reuters

Аутодафето на Корана, от което в крайна сметка се отказа американският пастор евангелист Тери Джоунс, щеше да изпрати лошо послание и да предизвика катастрофа в мюсюлманския свят. Това заяви днес имам Фейсал Абдул Рауф, който стои зад спорния проект за построяване на ислямски център в Ню Йорк в непосредствена близост до "Кота нула", предаде Франс прес.

"Това би засилило екстремистите. Това би увеличило вероятността за терористични атаки срещу Съединените щати и американските интереси", отбеляза Рауф в интервю за американската телевизия Ей Би Си. Той предупреди, че ако евентуално реши да построи ислямския център другаде, по-далеч от местата, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, разрушени при атентатите на 11 септември 2001 г., това би станало международна новина, която би създала усещане сред мюсюлманите, че ислямът е атакуван в САЩ, пише БТА.

Представата, че мюсюлманите живеят лошо в Съединените щати, която е разпространена в ислямския свят, е погрешна, подчерта имам Рауф. "Истината е, че мюсюлманите са много щастливи и просперират в тази страна", увери той.