Издирва се бившият пакистански президент Первез Мушараф
Издирва се бившият пакистански президент Первез Мушараф / снимка: Reuters
Издирва се бившият пакистански президент Первез Мушараф
63490
Издирва се бившият пакистански президент Первез Мушараф
  • Издирва се бившият пакистански президент Первез Мушараф

Бившият пакистански президент Первез Мушараф се издирва от полицията, след като избяга от съда. Мушараф, който е обвинен, че е замесен в убийството на бившия премиер Беназир Бхуто, беше в съда в столицата Исламабад, където му беше отказан иск да му бъде удължено пускането под гаранция.

След като съдът се провъзгласи, че Мушараф ще трябва да бъде отведен в затвора, телоохранителите на бившия президент си направиха път през полицаите в съдебната зала, качиха се заедно с Мушараф в брониран кортеж от черни джипове и избягаха от оградения и тежко охраняван съдебен комплекс.

Сцената се разигра в двора на съда, където имаше десетки въоръжени полицаи и паравоенни, повечето от които обаче стояха с гръб и не препречваха пътя на преминаващия към паркинга антураж на Мушараф.

Предполага се, че бившият президент се е прибрал в обширното си имение в околностите на столицата Исламабад, което е оградено с високи стени и има въоръжена охрана.

Мушараф е обвинен в държавна измяна, като обвинението, че е участвал в заговора за убийството на Бхуто, не е единственото повдигнато срещу него. Мушараф е обвинен също, че е предоставял противокунституционна помощ на Вашингтон по време на американската "Война срещу тероризма" в Пакистан. Освен това е обвинен в участие във военния преврат, чрез който той взима властта през октомври 1999 г.

Решението да се откаже гаранцията на Мушараф беше произнесено по-рано днес от съдията Шаукат Азиз Сидики, който е лично назначен от политическия враг на Мушараф и настоящ президент - Асиф Али Зардари.

Мушараф беше принуден да подаде оставка като президент през август 2008 г., след като опонентите му, начело със Зардари, току-що спечелили парламентарните избори, го заплашиха с импийчмънт. Тогава Мушараф избяга в четиригодишно изгнание, което приключи миналия месец, когато той се завърна в Пакистан с намерението да се яви на предстоящите парламентарни избори през май.

Мушараф вече няма силна обществена подкрепа, обясняват наблюдатели, а по-рано тази седмица бившия президент беше дисквалифициран от участие в изборите в северния град Пешавар.