Изчезва надеждата за намиране на оцелели след аварията в сибирската ВЕЦ
Изчезва надеждата за намиране на оцелели след аварията в сибирската ВЕЦ / снимки: БГНЕС

С всеки изминал час намалява надеждата да бъдат открити оцелели от 64-те изчезнали работници при вчерашната индустриална авария в Саяно-Шушенската ВЕЦ на река Енисей, в Южен Сибир, в руската република Хакасия. Това съобщи на АП говорител на компанията Росгидро, собственик на централата.

12 души загинаха вчера при злополуката, предизвикана от рязко повишаване на налягането на водата в една от десетте турбини. Възникналият хидравличен шок разруши турбината и повиши нивото на водата в турбинната зала до 20 метра, припомня БТА.

Водолази издирват оцелели в района около най-голямата ВЕЦ в Русия и една от най-големите в света. "Съдбата на 64-те изчезнали остава неизвестна", каза министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу. "За нещастие нямаме обнадеждаващи новини", добави той. Спасителите очакват да им бъде изпратен подводен робот.

Властите потвърдиха, че язовирът не е повреден от злополуката и жителите на околните населени места не са застрашени. Вчера електрозахранването бе сериозно нарушено, но днес доставките на електроенергия за всички потребители са нормални благодарение на резервните мощности на близките топлоелектрически централи.

От централата изтекоха горива, които образуваха 80-километрово петно по Енисей, съобщи министерството на природните ресурси и екологията.